DARMOWA DOSTAWA OD 150 PLN
Koszyk
0.00 
Blog

Kapusta z kurkumą, jabłkami i pieprzem.

Ta kiszonka z powodzeniem zasługuje na miano żywności funkcjonalnej – nie bez powodu nazwałem ją ZŁOTĄ KAPUSTĄ
Czytaj więcej
Udostępnij artykuł

Kiszona, pikantna sałatka z dojrzewających, zielonych pomidorów.

Ta sałatka jest świetna, bardzo smaczna, efektownie wygląda na talerzu, jest bardzo zdrowa i szybko się kisi. Ma tylko jedną wadę, zielone pomidory nie są dostępne przez cały rok.
Czytaj więcej
Udostępnij artykuł

Kiszona tursija – zdrowsza wersja bałkańskich marynowanych warzyw.

Marynowanie warzyw to nie moja bajka, dlatego robię własną, kiszoną wersję bałkańskiej tursiji, która jest delikatniejsza i posiada, w przeciwieństwie do oryginału wartości probiotyczne. Aby jednak choć odrobinę zbliżyć  się do oryginalnego przepisu, zakwaszam ją delikatnym octem ryżowym Genmai Su. Ilość octu, którą dodaję, pozwala jedynie na delikatne obniżenie odczynu pH środowiska, co skraca początkowy...
Czytaj więcej
Udostępnij artykuł

Kapusta kiszona ze śliwkami.

Sezon śliwkowy w pełni, wypadałoby więc pokazać jakiś fajną kiszonkę z wykorzystaniem śliwek. Na pierwszy wpis o śliwkach, nie wybrałem jednak tradycyjnie kiszonych śliwek w solance z cynamonem i goździkami. Zdecydowanie smaczniej będzie, kiedy przygotujemy śliwkową kapustę :)
Czytaj więcej
Udostępnij artykuł

Rozgrzewający kwas imbirowo – kurkumowy z kardamonem na jesienne smutki.

Gdybym napisał, że kwas imbirowo-kurkumowy z kardamonem i miodem jest zdrowy, to tak jakby powiedzieć o życiowej podróży dookoła świata, że było fajnie. Dlatego zanim podam na niego przepis, najpierw kilka mądrości, zaczerpniętych  z publikacji dr Henryka Różańskiego, tytułem wstępu.
Czytaj więcej
Udostępnij artykuł

Czy kapusta włoska nadaje się do kiszenia?

Oczywiście, że tak. Uważam nawet, że do kiszenia nadaje się idealnie. Z jedną tylko, małą uwagą.
Czytaj więcej
Udostępnij artykuł

Wodne kimchi (Mul Kimchi), to kiszonka, która mnie miło zaskoczyła.

Praktycznie w każdym wpisie o kimchi, powtarzam, że jestem jego wielkim fanem. To prawda, kimchi robimy w domu na okrągło i to w kilku odmianach, ale na wodne kimchi jakoś nigdy nie było czasu i ochoty. Znałem oczywiście wcześniej ten rodzaj kimchi, kiedyś nawet próbowałem je zrobić ale wtedy jakoś nie przypadło mi do gustu,...
Czytaj więcej
Udostępnij artykuł

Fermentowane płatki owsiane – śniadanie mistrzów.

Płatki owsiane są podstawą naszego śniadania od kilku lat, które jemy około 6 rano. Przygotowuje się je bardzo prosto, są odżywcze i lekkostrawne, aż szkoda, że tak mało u nas popularne.
Czytaj więcej
Udostępnij artykuł

Kiszone pestki dyni, na pastę kanapkową i nie tylko …

Kiszone pestki dyni, to przysmak w naszym domu. Dziwactwo? Będziecie tak myśleć, dopóki nie spróbujecie…….
Czytaj więcej
Udostępnij artykuł

Kiszona salsa pomidorowa

To kiszonka, która wszystkim smakuje i ma wiele zastosowań w kuchni. Można ją jeść smodzielnie, jako dodatek do obiadu lub pastę kanapkową. Bułka z masłem i salsą hmmhm 
Czytaj więcej
Udostępnij artykuł