To kiszonka, która wszystkim smakuje i ma wiele zastosowań w kuchni. Można ją jeść smodzielnie, jako dodatek do obiadu lub pastę kanapkową.
Bułka z masłem i salsą hmmhm
Podstawowy skład salsy, którą dość często jemy, to:
– pomidory,
– papryka,
– ogórki,
– cebula,
– czosnek,
– chilli,
– zielona pietruszka lub koperek,
– sól 1,5%,
– pieprz,
– olej z pestek winogron lub dyni
– opcjonalnie trochę miodu
Wszystkie warzywa kroimy w drobniutką kosteczkę a w zasadzie siekamy, mieszamy razem, solimy.
Bardzo szybko puszcza sok, można od razy przełożyć do słoika, który zakręcamy i stawiamy w ciepłym miejscu.
Jest gotowa po 3 dniach (ale jakimś dziwnym sposobem jednostajnie ubywa jej w ciągu tych 72 godzin, zwłaszcza w nocy)
Smak pomidora, pięknie komponuje się z papryką, ogórkiem i czosnkiem a wszystko to razem ukiszone, to po prostu bajka 🙂
Kiszone salsy, to temat rzeka, czasem robimy też takie, krojone w grubą kostkę, ale o tym przy innej okazji.