Gdybym napisał, że kwas imbirowo-kurkumowy z kardamonem i miodem jest zdrowy, to tak jakby powiedzieć o życiowej podróży dookoła świata, że było fajnie.
Dlatego zanim podam na niego przepis, najpierw kilka mądrości, zaczerpniętych z publikacji dr Henryka Różańskiego, tytułem wstępu.
KŁĄCZE IMBIRU – zawiera olejek eteryczny, bogaty w alkohol – zingiberol, weglowodór zingiberen, citreol, bisabolen, borneol, citral, cineol i kamfen. W kłączu są również fenyloalkany – gingerol i szogaole. To gingerol właśnie nadaje imbirowi ostry smak a szogaole i gingerole wykazują działanie przeciwwymiotne.
Wyciągi z imbiru stosowane doustnie przez dłuższy czas (ponad 3 miesiące) zmniejszają dolegliwości bólowe, obrzęk i wysięk w przebiegu chorób reumatycznych. Zmniejszają także dolegliwości ze strony układu pokarmowego typu wzdęcia, zaburzenia trawienne, zaparcia, nudności. Zwiększają ruchomość stawów, poprawiają samopoczucie. Pobudzają krążenie krwi. Łagodzą objawy alergiczne.
Znane są również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze i przeciwwirusowe wodnych i wodno-alkoholowych wyciągów z kłączy imbiru. Fitoncydy imbiru hamują rozwój rhinowirusów, Escherichia coli, Proteus vulgaris, Vibrio cholerae, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Streptococcus viridans, wielu pierwotniaków i bezkręgowców pasożytniczych (wiciowce, pełzaki, płazińce, nicienie).
KŁĄCZE KURKUMY – OSTRYŻU – należy do rodziny imbirowatych – zawiera kurkuminoidy – ok. 2% (w wśród nich kurkumina, monodemetoksykurkumina, didemetoksykurkumina), kwas ferulowy i olejek eteryczny 3-5% (bisabolen, gwajan, zingiberen, ksantorizal, kurkumen, turmeron).
Kurkumina – curcumin jest to dimer kwasu ferulowego o żółtej barwie i dużej aktywności biologicznej. Kurkumina przenika z jelit do krwi w 65% po podaniu doustnym. Jest wydalana z ustroju w połączeniu z kwasem glukuronowym.
Kurkumina wykazuje silne działanie żółciopędne i żółciotwórcze, rozkurczowe i przeciwzapalnie. Wyciągi z kurkumy przywracają prawidłową kurczliwość pęcherzyka żółciowego, pobudzają wydzielanie śliny, soku żołądkowego, jelitowego i trzustkowego. Wydatnie poprawiają proces trawienia i wchłaniania składników pokarmowych. Ułatwia rozpuszczenie i usunięcie złogów żółciowych z układu żółciowego. Składniki terpenowe i ferulowe kurkumy odkażają drogi żółciowe. Liczne badania udowodniły również właściwości przeciwbakteryjne, hepatoprotekcyjne (ochraniające miąższ wątroby), przeciwmiażdżycowe, antywirusowe i antynowotworowe. Kurkumina zmniejsza ryzyko wystąpienia raka skóry i jelit. Hamuje syntezę prostaglandyn i jest inhibitorem lipooksygenazy. Stanowi naturalny czynnik hipolipolidyczny. Powstrzymuje rozwój wielu patogennych mikroorganizmów (bakterii i grzybów) (…)
Preparaty kurkumowe są stosowane w leczeniu niewydolności wątroby, kamicy żółciowej, wirusowego zapalenia wątroby, stanów zapalnych i zatruć wątroby, żółtaczki i zaburzeń wydzielania soków trawiennych.
OWOC KARDAMONU – Fructus Cardamomi może zawierać nawet 8% olejku eterycznego, przeciętnie 3-4%. Wszystko zależy od odmiany z jakiej pochodzą owoce (varium minuscula jest zasobniejsza w olejek), sposobu suszenia i wybielania surowca (suszarnie, słońce), sposobu pakowania. Zmielone owoce kardamonu szybko tracą właściwości lecznicze, dlatego należy je rozdrabniać tuż prze użyciem.
Olejek eteryczny kardamonowy zasobny jest w cineol, limonen, terpineol, sabinen i borneol. Owoc zawiera do 10% tłuszczu, 20-40% skrobi oraz sole mineralne (wapń) i gingerol.
Nalewka, wyciąg wodny, olejek kardamonowy niewątpliwie pobudzają wydzielanie soków trawiennych, rozkurczają mięśnie gładkie, wzmagają wydzielanie mleka, wpływają żółciopędnie, wiatropędnie, moczopędnie, napotnie i antyseptycznie. Olejek wcierany w skórę rozgrzewa i znieczula, hamuje świąd. Może być zastosowany do masażu przeciwreumatycznego oraz przy przeziębieniach i grypie. Wyciągi z kardamonu poprawiają krążenie krwi, wzmagają akcję serca, usprawniają krążenie mózgowe i mają właściwości przeciwbólowe. Kardamon stosowany jest w leczeniu astmy, bólu głowy, zaburzeń trawienia, nieżytu układu oddechowego i kaszlu. Napar kardamonowy na mleku i z miodem polecam w leczeniu przeziębienia i grypy. Napar kardamonowy na mleku z miodem doskonale wzmacnia fizycznie i psychicznie, dlatego warto go wypróbować przy wyczerpaniu i osłabieniu w przebiegu chorób zakaźnych oraz po większym wysiłku. W przeziębieniu warto wcierać w stopy, klatkę piersiową i plecy olejek kardamonowy. Rozszerzając tchawicę i oskrzela ułatwia oddychanie. Kardamon pomocny jest również przy katarze, bowiem ułatwia usuwanie zalegającego śluzu w jamie nosowej.
Wszystkie powyższe informacje pochodzą ze stron dr Henryka Różańskiego a jeśli chcielibyście poszerzyć wiedzę fitoterapeutyczną, zapraszam do lektury jego opracowań:
Imbir
Kurkuma
Kardamon
Kwas imbirowo – kurkumowy sporządza się bardzo prosto, wystarczy rozdrobnić składniki, zalać wodą i poczekać aż sfermentuje, ale po kolei:
Składniki, potrzebne na litr kwasu:
- Średniej wielkości kłącze imbiru
- 3 kłącza kurkumy
- kilka owoców kardamonu
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki startera fermentacji (może byś zwykły sok z kiszonej kapusty lub woda po ogórkach, ale znacznie lepiej w tej roli sprawdza się kefir wodny)
- 1 litr przegotowanej wody
Nie ma potrzeby obierania imbiru, czy kurkumy, wystarczy dobrze je wyszorować szczoteczką w ciepłej wodzie a następnie pokroić w cieniutkie plasterki, polecam użyć do tej czynności neoprenowych rękawiczek, ponieważ świeża kurkuma mocno barwi skórę a zwłaszcza paznokcie.
Owoce kardamonu wystarczy tylko rozgnieść za pomocą drewnianego wałka lub w moździeżu.
Wszystko, wraz z miodem umieszczamy w słoju, zalewamy wystudzoną, przegotowaną wodą, dodajemy starter i zakręcamy słoik.
Kwas powinien fermentować około tygodnia, ma kwaśny i ostry smak z wyczuwalną goryczką
Ma właściwości silnie rozgrzewające, wspomagające trawienie, wydzielanie soku żołądkowego i żółci, regenerujące wątrobę, bakterio i grzybobójcze, przeciwpasożytnicze, oczyszczające i podnoszące odporność, a nawet przeciwbólowe, zgodnie z powyższymi właściwościami poszczególnych składników.
Powinno się go pić szklankę dziennie, przed posiłkiem, najlepiej przez cały sezon jesienno-zimowy.
Polecam, od września kwas imbirowo-kurkumowy będzie podstawą budowania naszej odporności i utrzymania organizmu w dobrej kondycji.